Luni, 5 noiembrie, 2018 – Din mare mila lui Dumnezeu…


Dacă sunteţi grăbiţi nu vă opriţi.

…acestea au fost faptele şi aşa s-au petrecut după cum urmează mai jos.

Partea I – tribut lui Dennis.

În anul 2006, încercam să-mi ostoiesc sufletul în „Librăria Doamnei”  şi ochii mi-au căzut pe o carte supranumită „biblia iconarilor”.Image result for erminia picturii bizantine Citisem fugitiv despre ea într-un articol şi m-a atras ideea de a aparţine unei bresle şi de a avea la îndemână o carte cu atât de folositoare învăţătură pentru meserie încât să poată fi considerată biblie.

Aşa îmi imaginam, că nu rămâne decât să deschid cartea şi cu ea la îndemână (ei da, da şi cu un pic de trudă, eram dispusă) nu aveam decât să pun mâna pe pensulă şi totul ar fi curs de la sine.

Nu am mai stat pe gânduri, nici nu aveam timp. Nu am răsfoit-o ci pur şi simplu am înhăţat-o (plătind-o desigur) şi am plecat  cu ea. M-am considerat mângâiată de Doamne-Doamne pe frunte pentru că mi-a scos-o în cale atunci şi acolo.

A fost o maare dezamăgire . Nu-mi ajuta deloc să devin breslaşă. A rămas uitată pe-un raft ca atâtea lucruri care licăresc pentru o clipă în viaţa noastră şi după aceea se transformă în balast.

După aproximativ 8 ani, mai precis în iulie 2014, l-am întâlnit pe Dennis L. Clark, https://dym0z5qy5v964.cloudfront.net/uploads/20180515134419/dennis_big.jpgun pictor în vârstă de vreo 80 de ani din Noua Zeelandă, şi am luat cea mai  frumoasă lecţie de viaţă prin intermediul unei lecţii de pictură pentru începători. Totul în mediul virtual, înţelegeţi cred.

A fost una dintre cele mai constructive lecţii din viaţa mea. Dacă sunteţi curioşi să vedeţi ce anume a putut transforma un suflet ageamiu într-un om în stare să se bucure când este cu pensula de pictură în mână puteţi vedea aici lecţia gratuită  de pe Youtube care avea să-mi dea îndrăzneala, dorinţa şi încrederea că îmi este şi mie îngăduit să mă bucur de pensule şi culori.

Ce a ieşit atunci, pentru o scurtă vreme, puteţi vedea aici. Este albumul cu lucrărici făcute de mine, îndrumate şi evaluate  de căte Dennis şi ceilalţi membrii ai forumului.

Nu am tot ceea ce mi-ar trebui pentru a fi artist cu adevărat, cu atât mai puţin pentru a lucra în acuarelă. Am realizat că nu aş ajunge la performanţe rezonabile preluând şi colorând la nesfârşit schiţele propuse de către Dennis.

Căutam care ar fi forma de lucru în care să fie mai justificată şi mai rodnică prezenţa mea. M-am îndreptat către  iconografie când am aflat că aici nu numai că nu trebuie să ai imaginaţie dar nici nu prea e bine să ai multă pentru că oricum eşti obligat să respecţi canoane (reguli stricte) şi să foloseşti izvoade (modele) date de secole.

Din acest moment au fost mici întâmplări care mi-au fost ajutor, îndemn, orientare, deschidere şi asigurare că  pentru mine acesta este un drum corect.

Mai multe despre acest aspect, al devenirii mele în amurgul vieţii, în articolul următor când voi da câteva exemple de astfel de întâmplări şi voi povesti şi despre rolul mâţei (adică al pisicii) în sfinţirea  unei icoane care  a apărut DIN MARE MILA LUI DUMNEZEU prin mâna truditoarei IlincaotGrămeşti.

Iată aici un detaliu din această lucrare ( încă în lucru la momentul fotografiei), folosit de către cineva pentru a promova cursul de iconografie pe care l-am urmat şi eu ( o surpriză zgribulit-plăcută pentru mine)

dovada

(garantez că va urma).

Doamne-ajută!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s