Lithops…


sau Piatra vie sau finger magnet.

Am aceasta plantuta de trei ani. Chiar in primul an a fost o surpriza asa de mare pentru mine pentru ca a inflorit si floarea a tinut aproape o saptamana, deschizandu-se doar la ora 17 si stand deschisa pana se intuneca. O floricica mica, galbena cu irizatii sidefii.

In al doilea an nu a mai inflorit, ba chiar era s-o pierd. Cred ca o udare pe o temperatura nepotrivita aproape ca o fiersese. S-a inmuiat si mi-a sagetat inima. Am scos-o disperata din ghiveci sa vad daca are ceva la radacina. Am lasat-o in repaos, asa expusa la aer sperand ca-si va reveni. Tot moale se arata.

Am uitat de ea si a stat asa nici aruncata nici plantata pana acum vreo luna cand, cu mare indoiala am „cazat-o” temporar intr-un ghiveci de aloe vera. Am pus-o pur si simplu culcat acolo dar i-am acoperit totusi radacinutele cu pamint si i-am adaugat ei in mod special si niste pietricele, stiind ca are mare nevoie. Si… iat-o. A intrat in vegetatie ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Acesta este momentul din an cand ea renaste ca pasarea Phoenix din propria-i …nu nu cenusa, ci din propria-i fiinta.
Incet, partile de deasupra se vor subtia din ce in ce mai mult, apoi ea se va „dezbraca” precum o diva care isi trage rochia decoltata peste umeri si va aparea in toata plenitudinea tineretii. Uneori din doua frunze apar patru si in timp se formeaza o colonie.

Sunt extraordinar de multe varietati atit ca imprimeu cat si ca floare. Este minuscula si nu are decat o singura dorinta, sa nu-i faceti un rau mare. Dupa ce-i alegeti locul potrivit e bine aproape sa uitati de ea. Priviti-o din cand in cand cu dragoste si …atit! Iti multumesc draguta mea si iarta-ma ca ti-am gresit!

Pe fundal, pe linga muzica lui Chopin se aude o ploaie molcoma dar consistenta, linistitoare dar cu multa apa. Tocmai cand vorbesc despre o planta care poate sta si doi ani fara strop de apa. Sa stie si ea ca se poate si asa pe lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s